Σχετικά με εμάς

To Μεσογειακό Ινστιτούτο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας (MIIR) ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2019 με στόχο να συμβάλλει στη δημιουργία ενός οικοσυστήματος ερευνητών στην Ελλάδα και στον ευρύτερο Μεσογειακό χώρο.

Στον πυρήνα της φιλοσοφίας του βρίσκονται οι αρχές της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας και της δεοντολογίας της.

Συστατικά στοιχεία του οργανισμού είναι η διαφάνεια, η συνεργασία και η αλληλεπίδραση, η διαρκής εκπαίδευση δημοσιογράφων και κοινού.

Το περιεχόμενό των ερευνών του MIIR παρέχεται δωρεάν στο κοινό, ενώ δεν δέχεται οποιουδήποτε είδους διαφήμιση και δημοσιεύει τις πηγές των οικονομικών του πόρων.

Η ομάδα του φιλοδοξεί μέσα σε ένα περιβάλλον κρίσης και απαξίωσης της δημοσιογραφίας να αποτελέσει ένα παράδειγμα αλλαγής, με πυξίδα την αξιόπιστη ενημέρωση και τη δημοσιογραφία χωρίς εξαρτήσεις. Με προσήλωση στον έλεγχο της εξουσίας, για την προάσπιση του κοινωνικού συμφέροντος.

Η ομάδα του MIIR

zaf-cropped

Κώστας Ζαφειρόπουλος

Εργάζεται ως ρεπόρτερ από το 2012 στην Εφημερίδα των Συντακτών. Μέλος της δημοσιογραφικής ομάδας στην εκπομπή Έρευνα (Mega) επί επτά χρόνια, πραγματοποίησε δεκάδες αποστολές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Αρχισυντάκτης στις «Συναντήσεις με αξιοσημείωτους ανθρώπους» (ΕΡΤ). Έχει σπουδάσει πολιτικός μηχανικός στο Πολυτεχνείο Πατρών και Επικοινωνία και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Υπότροφος του ΙΣΝ, παρακολούθησε το εντατικό πρόγραμμα Ερευνητικής Δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο Columbia. Το 2017 βραβεύτηκε με το δημοσιογραφικό βραβείο “Ελένη Βλάχου 2017”. Το 2019 πήρε την υποτροφία του Βαλκανικού Ινστιτούτου Ερευνητικής Δημοσιογραφίας – Balkan Fellowship for Journalistic Excellence (BFJE).

krith

Ελβίρα Κρίθαρη

Η Ελβίρα είναι δημοσιογράφος και παραγωγός για ελληνικά και ξένα μέσα. Είναι αρχισυντάκτρια του ηλεκτρονικού περιοδικού Solomon MAG. Μεταξύ άλλων, έχει συνεργαστεί με το «Osservatorio Balcani e Caucaso», το «Athens Live» και το «De Correspondent». Το 2017 επιλέχθηκε από το Πανεπιστήμιο Columbia για να συμμετάσχει στο «Summer Investigatve Reporting Course», με υποτροφία από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Έχει μεταπτυχιακούς τίτλους στα «Ψηφιακά Μέσα και Περιβάλλοντα Αλληλεπίδρασης» από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και στην «Περιβαλλοντική Διακυβέρνηση και Βιώσιμη Ανάπτυξη» από το Πάντειο Πανεπιστήμιο.

morf-cropped

Νίκος Μορφονιός

Εργάζεται ως ρεπόρτερ τα τελευταία 16 χρόνια, στην καθημερινή εφημερίδα “Αυγή”, καλύπτοντας σήμερα ζητήματα δημόσιας διοίκησης και μεταφορών. Για πολλά χρόνια ασχολήθηκε στο ελεύθερο ρεπορτάζ με ειδικότητα στα θέματα της μετανάστευσης, των ανθρώπινων δικαιωμάτων, του εθνικισμού και του ρατσισμού. Κάτοχος πτυχίου Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης από το ομώνυμο τμήμα του πανεπιστημίου Αθηνών. Υπότροφος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, παρακολούθησε το εντατικό πρόγραμμα Ερευνητικής Δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης το 2017.

jlou-cropped

Ιωάννα Λουλούδη

H Ιωάννα είναι δημοσιογράφος και παραγωγός ντοκιμαντέρ. Εργάζεται ως freelancer για αρκετές τηλεοπτικές παραγωγές -μεταξύ αυτών line-producer για το ντοκιμαντέρ «Citizen Europe» (ARTE, 2019)- και δημοσιογράφος για το FortuneGreece. Στο παρελθόν είχε αναλάβει την αρχισυνταξία και τον συντονισμό παραγωγής στην εκπομπή «Ορίζοντας» (Mega TV), καθώς και επί σειρά ετών στην βραβευμένη σειρά ντοκιμαντέρ «Εμπόλεμη Ζώνη» (Mega TV). Την περίοδο 2004-2008 εργάστηκε ως δημοσιογράφος στην εκπομπή «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα» (ΕΡΤ). Έχει διεξάγει δημοσιογραφικές αποστολές σε όλο τον κόσμο και έχει εργαστεί εκτενώς ως παραγωγός για διεθνή μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα (Channel 4 News, BBC Radio, κ.ά.). Το καλοκαίρι του 2018 συμμετείχε στο εντατικό πρόγραμμα Ερευνητικής Δημοσιογραφίας (SIRC) του Πανεπιστημίου Columbia με υποτροφία του ΙΣΝ. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησε και μεταπτυχιακό στην Πολιτική Επικοινωνία & Νέες Τεχνολογίες.

sid

Μαρία Σιδηροπούλου

Δημοσιογράφος και παραγωγός ντοκιμαντέρ, από το 2014 εργάστηκε για την ερευνητική, ενημερωτική εκπομπή «Ιστορίες» της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ. Έχει επίσης εργαστεί ως παραγωγός για διάφορα ειδησεογραφικά δίκτυα όπως το CGTN, CBS, NPR αλλά και σε σειρές ντοκιμαντέρ για το γαλλογερμανικό δίκτυο ARTE και το VICE Greece. Σπούδασε δημοσιογραφία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στην παραγωγή ταινιών ντοκιμαντέρ από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Συμμετείχε, το 2017, στο εντατικό σεμινάριο “Video Journalism Course” του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, ως υπότροφος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Επελέγη, την ίδια χρονιά, να παρακολουθήσει το εργαστήρι “Reporting on Human Trafficking and Migration” που διοργανώθηκε από το Thomson Reuters Foundation.

stath

Ηλίας Σταθάτος

Ο Ηλίας εργάζεται ως δημοσιογράφος δεδομένων. Στο παρελθόν έχει συνεργαστεί με πληθώρα ανεξάρτητων online μέσων ενημέρωσης και εφημερίδων, στο διεθνές και ελεύθερο ρεπορτάζ, ενώ έχει διατελέσει και αρχισυντάκτης εργατικών σελίδων. Έκανε ρεπορτάζ από το Λονδίνο για την εφημερίδα «Το Βήμα» και έχει επίσης συνεργαστεί με ανεξάρτητα μέσα ερευνητικής δημοσιογραφίας της Νέας Υόρκης και της Ουάσιγκτον. Είναι απόφοιτος κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος Ερευνητικής Δημοσιογραφίας από το πανεπιστήμιο Birkbeck. Το 2016 έλαβε την υποτροφία «Google InvestigativeFellowship», που απονείμεται από την Google και το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Το 2018 έλαβε υποτροφία από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και επιλέχθηκε από την Σχολή Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Columbia στην Νέα Υόρκη ώστε να ολοκληρώσει το τετράμηνης διάρκειας, εντατικό πρόγραμμα επαγγελματικής μετεκπαίδευσης «Lede12» που εστιάζει στην δημοσιογραφία δεδομένων, στις οπτικοποιήσεις, τους αλγόριθμους και τον τομέα του machine learning.