Τι είναι το Μεσογειακό Ινστιτούτο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας 

To Μεσογειακό Ινστιτούτο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας (MIIR) ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2019 με στόχο να ενισχύσει τη δημοσιογραφική έρευνα που έχει ως αντικείμενο τον έλεγχο της εξουσίας και την προάσπιση του κοινωνικού συμφέροντος.

Η ομάδα του φιλοδοξεί μέσα σε ένα περιβάλλον κρίσης και απαξίωσης της δημοσιογραφίας, να συμβάλλει στη δημιουργία ενός οικοσυστήματος ερευνητών στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Στον πυρήνα της φιλοσοφίας του βρίσκονται οι αρχές της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας, η διαφάνεια, η συνεργασία και η αλληλεπίδραση, η διαρκής εκπαίδευση δημοσιογράφων και κοινού. Το δημοσιογραφικό περιεχόμενο του MIIR παρέχεται δωρεάν στους αναγνώστες, ενώ ο οργανισμός δεν δέχεται οποιουδήποτε είδους διαφήμιση και δημοσιεύει τις πηγές των οικονομικών του πόρων.

Η ομάδα του MIIR

Κώστας Ζαφειρόπουλος

Κώστας Ζαφειρόπουλος

Εργάζεται ως ρεπόρτερ από το 2012 στην Εφημερίδα των Συντακτών. Μέλος της δημοσιογραφικής ομάδας στην εκπομπή Έρευνα (Mega) επί επτά χρόνια, πραγματοποίησε δεκάδες αποστολές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Αρχισυντάκτης στις “Συναντήσεις με αξιοσημείωτους ανθρώπους” (ΕΡΤ). Έχει σπουδάσει πολιτικός μηχανικός στο Πολυτεχνείο Πατρών και Επικοινωνία και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Υπότροφος του ΙΣΝ, παρακολούθησε το εντατικό πρόγραμμα Ερευνητικής Δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο Columbia. Το 2017 βραβεύτηκε με το δημοσιογραφικό βραβείο “Ελένη Βλάχου 2017”. Το 2019 πήρε την υποτροφία του Βαλκανικού Ινστιτούτου Ερευνητικής Δημοσιογραφίας – Balkan Fellowship for Journalistic Excellence (BFJE). Από το 2020 είναι μέλος του International Advisory Board του Journalismfund Europe.

Ιωάννα Λουλούδη

Ιωάννα Λουλούδη

Δημοσιογράφος, παραγωγός ντοκιμαντέρ και μέλος του MIIR από το 2019. Από το 2022 συνεργάζεται με το Reporters United, ενώ τα προηγούμενα τρία χρόνια εργάστηκε ως αρχισυντάκτρια στη δημοσιογραφική εκπομπή “Special Report” (Antenna TV).  Έχει συνεργαστεί ως παραγωγός με διεθνή μέσα ενημέρωσης (Channel 4 News, BBC Radio) και εταιρείες παραγωγής για τη δημιουργία ντοκιμαντέρ (ARTE, National Geographic, Anemon, SmallPlanet, κ.ά.). Στο παρελθόν εργάστηκε ως αρχισυντάκτρια στις εκπομπές “Ορίζοντας” & “Εμπόλεμη Ζώνη” (Mega TV), δημοσιογράφος στο FortuneGreece, καθώς και στην εκπομπή “Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα” (ΕΡΤ), ενώ έχει διεξάγει δημοσιογραφικές αποστολές σε διάφορες γωνιές του πλανήτη. Το 2023 έλαβε την υποτροφία Balkan Fellowship for Journalistic Excellence (BFJE), ενώ το 2018 συμμετείχε στο εντατικό πρόγραμμα Ερευνητικής Δημοσιογραφίας (SIRC) του Πανεπιστημίου Columbia. Είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας & ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, με μεταπτυχιακό στην “Πολιτική Επικοινωνία & Νέες Τεχνολογίες”.

Νίκος Μορφονιός

Νίκος Μορφονιός

Εργάζεται ως ρεπόρτερ τα τελευταία 18 χρόνια, στην καθημερινή εφημερίδα “Αυγή”, καλύπτοντας σήμερα ζητήματα μεταφορών και τηλεπικοινωνιών. Για πολλά χρόνια ασχολήθηκε στο ελεύθερο ρεπορτάζ με ειδικότητα στα θέματα της μετανάστευσης, των ανθρώπινων δικαιωμάτων, του εθνικισμού και του ρατσισμού. Κάτοχος πτυχίου Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης από το ομώνυμο τμήμα του πανεπιστημίου Αθηνών. Υπότροφος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, παρακολούθησε το εντατικό πρόγραμμα Ερευνητικής Δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης το 2017.

Οι συνεργάτες του MIIR

Ελβίρα Κρίθαρη

Ελβίρα Κρίθαρη

Η Ελβίρα είναι δημοσιογράφος και παραγωγός για ελληνικά και ξένα μέσα. Εργάστηκε ως αρχισυντάκτρια του ηλεκτρονικού περιοδικού Solomon MAG, ενώ μεταξύ άλλων, έχει συνεργαστεί με το “Osservatorio Balcani e Caucaso”, το “Athens Live” και το “De Correspondent”. Το 2017 επιλέχθηκε από το Πανεπιστήμιο Columbia για να συμμετάσχει στο “Summer Investigatve Reporting Course”, με υποτροφία από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το 2020 έλαβε την υποτροφία Balkan Fellowship for Journalistic Excellence (BFJE). Έχει μεταπτυχιακούς τίτλους στα “Ψηφιακά Μέσα και Περιβάλλοντα Αλληλεπίδρασης” από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και στην “Περιβαλλοντική Διακυβέρνηση και Βιώσιμη Ανάπτυξη” από το Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Ηλίας Σταθάτος

Ηλίας Σταθάτος

Ο Ηλίας εργάζεται ως δημοσιογράφος δεδομένων. Στο παρελθόν έχει συνεργαστεί με πληθώρα ανεξάρτητων online μέσων ενημέρωσης και εφημερίδων, στο διεθνές και ελεύθερο ρεπορτάζ, ενώ έχει διατελέσει και αρχισυντάκτης εργατικών σελίδων. Έκανε ρεπορτάζ από το Λονδίνο για την εφημερίδα “Το Βήμα” και έχει επίσης συνεργαστεί με ανεξάρτητα μέσα ερευνητικής δημοσιογραφίας της Νέας Υόρκης και της Ουάσιγκτον. Είναι απόφοιτος κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος Ερευνητικής Δημοσιογραφίας από το πανεπιστήμιο Birkbeck. Το 2016 έλαβε την υποτροφία “Google InvestigativeFellowship”, που απονείμεται από την Google και το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Το 2018 έλαβε υποτροφία από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και επιλέχθηκε από την Σχολή Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Columbia στην Νέα Υόρκη ώστε να ολοκληρώσει το τετράμηνης διάρκειας, εντατικό πρόγραμμα επαγγελματικής μετεκπαίδευσης “Lede12”.

Ελλη Ζώτου

Ελλη Ζώτου

Eργάζεται ως δικαστική συντάκτρια στο Attica TV. Για 14 χρόνια, εργάστηκε στην εφημερίδα Αυγή, ως διαπιστευμένη αστυνομική συντάκτρια καλύπτοντας επίσης και το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αλλά και θέματα όπως ακροδεξιά βία και αστυνομική αυθαιρεσία. Μιλάει άπταιστα Αγγλικά και Ισπανικά, έχει καλή γνώση Γαλλικών και βασική γνώση Ρωσικών και Περσικών (Φαρσί).
Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Εγκληματολογία από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ και πτυχίου του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.Υπότροφος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, παρακολούθησε το εντατικό πρόγραμμα Ερευνητικής Δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης το 2018. Έχει επίσης παρακολουθήσει το training workshop «Καλύπτοντας θέματα με παιδιά και την συριακή προσφυγική κρίση» του Dart Center του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης. Το 2020 εντάχθηκε στην δημοσιογραφική, cross-border, ερευνητική ομάδα «Lost in Europe».

Kωνσταντίνα Μαλτεπιώτη

Kωνσταντίνα Μαλτεπιώτη

Η Κωνσταντίνα Μαλτεπιώτη γεννήθηκε το 1996 στην Αθήνα. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ στο ΕΚΠΑ και στη συνέχεια Ερευνητική Δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ της Σουηδίας.Έχει δουλέψει ως ρεπόρτερ σε ψηφιακά και έντυπα μέσα από το 2018 μέχρι το 2020 και από το 2021 συμμετέχει σε διασυνοριακές και εγχώριες έρευνες. Είναι μέλος του Παρατηρητηρίου για τη δίκη Λιγνάδη. Ενδιαφέρεται για την δημοσιογραφία δεδομένων και για ιστορίες οικονομικού και περιβαλλοντολογικού εγκλήματος, πολιτικής διαφθοράς και κοινωνικής δικαιοσύνης. Της αρέσουν οι εικονογραφήσεις.

 

 

Λίνα Καπετάνιου

Λίνα Καπετάνιου

Δημοσιογράφος, παραγωγός σε ερευνητικές τηλεοπτικές εκπομπές. Από το 2022 εργάζεται στην ΕΡΤ ως δημοσιογράφος και βοηθός αρχισυνταξίας σε ενημερωτικές και ερευνητικές εκπομπές (“Επίλογος” & “Φάσμα”). Ταυτόχρονα συνεργάζεται με έντυπα της εφημερίδας “Καθημερινή”. Τα προηγούμενα χρόνια εργάστηκε ως δημοσιογράφος και παραγωγός στην εκπομπή έρευνας “Special Report” (Antenna TV), ενώ έχει συνεργαστεί ως παραγωγός με διεθνή μέσα ενημέρωσης (Channel 4 News).
Το 2023 έλαβε την υποτροφία Balkan Fellowship for Journalistic Excellence (BFJE), το 2018 συμμετείχε στο εντατικό πρόγραμμα Ερευνητικής Δημοσιογραφίας (SIRC) του Πανεπιστημίου Columbia στη Νέα Υόρκη. Είναι απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

 

 

 

Δημήτρης Παπαευαγγέλου

Δημήτρης Παπαευαγγέλου

Ο Δημήτρης Παπαευαγγέλου είναι μηχανικός λογισμικού, συνιδρυτής του μη-κερδοσκοπικού οργανισμού Civic Information Office, με έδρα την Αθήνα, που εξειδικεύεται σε ζητήματα παραπληροφόρησης και προπαγάνδας, καθώς και στην ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών με τη μορφή ανοιχτού κώδικα.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Λουίζα Καραγεωργίου

Λουίζα Καραγεωργίου

Εργάζεται στην «Εφημερίδα των Συντακτών» από το 2012, τα τελευταία χρόνια ως Art Director. Δούλεψε στο περιοδικό «Γαλέρα» και στο περιοδικό «HotDoc» (Art director), ενώ έχει συνεργαστεί με διάφορα μέσα ως εικονογράφος και designer. Εχει σχεδιάσει αφίσες για ταινίες, εξώφυλλα δίσκων και βιβλίων, infographics, ιστοσελίδες και γραφικά για εκπαιδευτικές εφαρμογές ενώ έχει εικονογραφήσει και παιδικά βιβλία για τις εκδόσεις «Πατάκη» και «Μιχάλη Σιδέρη».

Υποστηρίξτε το MIIR 

Η ερευνητική δημοσιογραφία χωρίς εξαρτήσεις ή διαφημίσεις χρειάζεται υλικούς πόρους και αρκετό χρόνο.
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε.

IBAN: GR1601401040104002330000513  (Alpha Bank)