Μπορεί το MIIR να ιδρύθηκε επίσημα τον Ιανουάριο του 2019, αλλά οι data-driven σπόροι του, φυτεύτηκαν νωρίτερα, με τη μορφή bots του Twitter. Από τον Δεκέμβριο του 2018, η ομάδα του MIIR εργάζονταν επίμονα για την παρακολούθηση, ανάλυση και ταξινόμηση αυτοματοποιημένων λογαριασμών στο ελληνικό twitter. Όλα αυτά, για να απαντήσουμε στις ακόλουθες ερωτήσεις:

Υπάρχουν bots που χρησιμοποιούνται για λόγους πολιτικής προπαγάνδας στην ελληνική «σφαίρα» του Twitter; Είναι η αυτοματοποιημένη πολιτική προπαγάνδα μέρος της ελληνικής δημόσιας πολιτικής συζήτησης και πόσο μεγάλο μέρος της καταλαμβάνει; Πως λειτουργεί και τι είδους πολιτικό περιεχόμενο διαδίδεται;

Αναλύσαμε και ταξινομήσαμε χιλιάδες λογαριασμούς, ενώ χαρτογραφήσαμε και οπτικοποιήσαμε τις μεταξύ τους συνδέσεις με την βοήθεια αλγοριθμικών εργαλείων ανεπτυγμένων ειδικά για αυτό τον σκοπό. Η αυτοματοποιημένη πολιτική προπαγάνδα αποτελεί σίγουρα σημαντικό μέρος του ελληνόφωνου πολιτικού twitter. Όπως διαπιστώσαμε, πολιτικό περιεχόμενο προσκείμενο σε πολλά κόμματα ενισχύεται με την χρήση bots.

Βρείτε την έρευνα εδώ και επίσης, μέρος της, σε ένθετο 32 σελίδων στην σημερινή έκδοση της “Εφημερίδας των Συντακτών”.

Μην παραλείψετε να εγγραφείτε στο newsletter μας, ώστε να λάβετε περισσότερα νέα από την ομάδα μας στο προσεχές μέλλον.

Share This