Τα μέλη του δημοσιογραφικού μας οργανισμού συμμετείχαν σε δύο εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ημερίδες στην Αθήνα, αφιερωμένες στο δικαίωμα της πρόσβασης στην πληροφορία με θέμα τη χρήση αιτημάτων FOI (freedom of information). Τα σεμινάρια συνδιοργάνωσαν με επιτυχία οι Reporters United,  το Vouliwatch, και η ΕΛΛΑΚ (Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών).

Οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις αποτέλεσαν το πρώτο βήμα στο πλαίσιο της καμπάνιας που ξεκίνησαν οι 3 οργανώσεις με θέμα το Δικαίωμα στην Πληροφορία στην Ελλάδα. Στόχος των σεμιναρίων ήταν να γίνει γνωστό και σεβαστό το δικαίωμα πρόσβασης στη δημόσια πληροφορία και οι εφαρμογές του και στη συνέχεια να εγερθεί από τους/τις συμμετέχοντες/ουσες δημοσιογράφους ένα κύμα νομότυπων δημοσιογραφικών FOIAs βάσει των οποίων θα απαιτηθούν στοιχεία από το ελληνικό Δημόσιο σε νευραλγικούς τομείς της δημόσιας ζωής.

Κεντρική παρουσιάστρια στο πρώτο σεμινάριο ήταν η Helen Darbishire, επικεφαλής της Access Info Europe (www.access-info.org), Βρετανή ακτιβίστρια ειδικευμένη στη διεκδίκηση πρόσβασης σε πληροφορίες που αφορούν θέματα σχετικά με τη διαφθορά, τη μετανάστευση, το λόμπινγκ, το περιβάλλον και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στο δεύτερο workshop καλεσμένη ήταν η Stéphane Horel, Γαλλίδα συγγραφέας και ρεπόρτερ της Monde, με πολύ μεγάλη γνώση και εμπειρία στη χρήση FOIAs τόσο σε εθνικό όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο.Share This