Αλληλεγγύη ενάντια στις αγωγές SLAPP- Στήριξη στην ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου η ομάδα του MIIR δε θα μπορούσε να βρίσκεται κάπου αλλου παρά στα δικαστήρια της Ευελπίδων για την στήριξη των συναδέλφων μας.

Παράλληλα το MΙΙR συνυπογράφει μαζί με άλλα 8 συνεργατικά ΜΜΕ και οργανισμούς κοινή ανακοίνωση ενάντια στην αγωγή #SLAPP κατά των συναδέλφων από το Reporters United και την Η Εφημερίδα των Συντακτών. Το κείμενο της ανακοίνωσης:

«Ως συνεργατικά ΜΜΕ και Οργανισμοί, υπερασπιζόμαστε την ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου αδιαπραγμάτευτα.

Συμπαραστεκόμαστε στο Reporters United, τον Thodoris Chondrogiannos, τον Νικόλα Λεοντόπουλο και τον Θανάση Κουκάκη, και την Εφημερίδα των Συντακτών απέναντι στην αβάσιμη, καταχρηστική αγωγή SLAPP (Στρατηγικές αγωγές ενάντια στη δημόσια συμμετοχή) που έχει ασκήσει σε βάρος τους ο πρώην Γενικός Γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Ειδικότερα, μετά τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών, καθώς και την επιβεβαίωση της παρακολούθησης του ευρωβουλευτή και προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), ο Γρηγόρης Δημητριάδης υπέβαλε στις 5 Αυγούστου την παραίτησή του από τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τους χειρισμούς της Υπηρεσίας. Την ίδια μέρα παραιτήθηκε και ο Παναγιώτης Κοντολέων από το αξίωμα του διοικητή της ΕΥΠ.

Την ημέρα της παραίτησής του ο κ. Δημητριάδης κατέθεσε αγωγή σε βάρος του Reporters United, της ΕφΣυν και των δημοσιογράφων Νικόλα Λεοντόπουλου, Θοδωρή Χονδρόγιαννου και Θανάση Κουκάκη, στρεφόμενος κατά των αποκαλύψεων της δημοσιογραφικής έρευνας και απαιτώντας από όλους τους εναγομένους ένα ποσό που συνολικά ξεπερνά το μισό εκατ. ευρώ (150.000 ευρώ από το Reporters United, 250.000 ευρώ από την ΕφΣυν και 150.000 ευρώ από τον Θανάση Κουκάκη).

Καλούμε τον ενάγοντα να αποσύρει επειγόντως την αγωγή SLAPP, (δηλαδή νομική ενέργεια με σκοπό τη φίμωση της δημοσιογραφίας) πριν από την επικείμενη εκδίκαση και τους πολίτες να επαγρυπνούν καθώς απειλείται καθημερινά η ελευθερία του Τύπου και η ελευθερία της έκφρασης».

Υπογραφές:
Alterthess / MIIR – Mediterranean Institute for Investigative Reporting / omniatv/ Solomon/ Στο Νησί / TheBinary / The Manifold/ The Press Project/ Τύπος Ιωαννίνων typos-i.gr

 

Share This