Παγιδευμένες στο Σκοτάδι

Aνοχύρωτες απέναντι στην έμφυλη βία οι γυναίκες στην Ευρώπη

 

 

Η νέα διασυνοριακή έρευνα δεδομένων από το MIIR
για τις γυναικοκτονίες και τη βία κατά των γυναικών στην Ευρώπη και την Ελλάδα.

8/3/2024

 

Έρευνα-κείμενο: Ιωάννα Λουλούδη, Κώστας Ζαφειρόπουλος, Νίκος Μορφονιός (MIIR)

Ανάλυση – Οπτικοποίηση δεδομένων:  Κωνσταντίνα Μαλτεπιώτη 

Εικονογράφηση: Λουίζα Καραγεωργίου 

«Μαμά μου, μου είπε θα μου κόψει το λαρύγγι…

 

«Μανούλα μου, μανούλα μου πεθαίνω!». Σαλαμίνα, βράδυ Παρασκευής 1η Δεκεμβρίου 2023. Η 74χρονη κ. Ευαγγελία ακούει την 43χρονη κόρη της, Γεωργία Πούτου, στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής να την παρακαλεί για βοήθεια. Αντιλαμβάνεται γρήγορα ότι η κόρη της έπεσε για άλλη μια φορά θύμα ξυλοδαρμού από τον σύντροφό της. Από το σπίτι της καλεί την Αστυνομία να στείλει περιπολικό, όμως η έκκλησή της πέφτει στο κενό. 

Τελικά σπεύδει η ίδια στο σπίτι της κόρης της. Φτάνοντας την αντικρίζει πεσμένη έξω στον κήπο του σπιτιού να αιμορραγεί. Η γυναίκα δεν μπορεί να περπατήσει, της έχει σπάσει τον αστράγαλο και της έχει χτυπήσει άγρια τα γόνατα. Ο δράστης δεν είναι πουθενά. Η χτυπημένη γυναίκα μαζί με τη μητέρα της και τον 15χρονο γιο της-παιδί με ειδικές ανάγκες-  ξεκινούν για το Αστυνομικό Τμήμα του νησιού.

Οι αστυνομικοί εκεί δεν παίρνουν κατάθεση: «Πηγαίντε στο κέντρο υγείας, φέρτε και το πόρισμα των γιατρών και ελάτε μετά να κάνετε μήνυση», προστάζουν. Καμία κινητοποίηση για τη σύλληψη του βίαιου δράστη στο πλαίσιο του αυτοφώρου, κανένα ενδιαφέρον για το θύμα.

Την επόμενη μέρα η ίδια η χτυπημένη γυναίκα επιμένει να πάει στην Αστυνομία, παρότι η μητέρα της την αποθαρρύνει, φοβούμενη για το χειρότερο. «Μαμά μου, μου είπε θα μου κόψει το λαρύγγι», απαντά η Γεωργία, όπως περιγράφει συντετριμμένη στο MIIR η μητέρα της. Ο ίδιος φόβος την σπρώχνει να αναζητήσει προστασία. Δεν ήταν ο πρώτος άγριος ξυλοδαρμός της από τον 71χρονο σύντροφό της, που φέρεται να έχει καταδικαστεί και στο παρελθόν για επίθεση σε άλλη γυναίκα, χωρίς αυτό να λειτουργεί περιοριστικά. 

Στο Τμήμα βρίσκει άλλους αστυνομικούς που της παίρνουν κατάθεση, την συμβουλεύουν να μη μείνει στην οικία της και τοποθετούν την εφαρμογή “panic button” στο κινητό της για να καλέσει βοήθεια, αν χρειαστεί. Δεν ήταν αρκετό.

Τρεις ημέρες αργότερα, το πρωινό της 5ης Δεκεμβρίου, η Γεωργία θα έπεφτε νεκρή. Ο κακοποιητής της την αναζήτησε στο σπίτι της μητέρας της όπου είχε καταφύγει. Την πυροβόλησε δύο φορές με μια καραμπίνα μέσα από το τζάμι της πόρτας, τραυματίζοντάς την θανάσιμα στην κοιλιά και το στήθος. Ο δράστης συνελήφθη αλλά ήταν πολύ αργά. Η Γεωργία ήταν το 12ο θύμα γυναικοκτονίας για το 2023. 

 

 

Γυναικοκτονίες δίχως τέλος στην Ελλάδα και την Ευρώπη

Επίσημη καταγραφή των γυναικοκτονιών στην Ελλάδα δεν υπάρχει, η κυβέρνηση άλλωστε επιμένει πως δεν υπάρχει λόγος να καταστεί η γυναικοκτονία ιδιώνυμο αδίκημα. Και αυτό ενώ ο αριθμός των γυναικών που δολοφονούνται ή υφίστανται βία από άνδρες παραμένει εξαιρετικά υψηλός στη χώρα. Την παγίωση της βίας κατά των γυναικών τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη αποτυπώνει η έρευνα που πραγματοποιεί για δεύτερη χρονιά το Μεσογειακό Ινστιτούτο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας (MIIR) μαζί με 14 ακόμη ευρωπαϊκούς δημοσιογραφικούς οργανισμούς στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Δημοσιογραφίας Δεδομένων (EDJNet).

Για τις ανάγκες της έρευνας και προκειμένου να καλυφθεί η πανευρωπαϊκή έλλειψη συγκρίσιμων δεδομένων για τη βία κατά των γυναικών, οι ομάδες που συμμετείχαν στην έρευνα αναζήτησαν και συνεισέφεραν όσο το δυνατόν περισσότερο ενημερωμένα δεδομένα μέσω αιτημάτων προς τις αρμόδιες αρχές κάθε χώρας για την περίοδο 2014-2023. Τα δεδομένα αναλύθηκαν βάσει δύο πρωτογενών πηγών: τις εκθέσεις του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων (EIGE-παρείχε δεδομένα ως το 2018) και τη EUROSTAT (δεδομένα ως το 2021). Το EIGE επικεντρώνεται σε δείκτες που μετρούν τη βία μεταξύ συντρόφων, τον βιασμό και τη γυναικοκτονία, ενώ η Eurostat επικεντρώνεται στις ανθρωποκτονίες από πρόθεση, δίνοντας ξεχωριστή σημασία στη σχέση θύματος-θύτη (σύντροφος ή μέλος της οικογένειας). Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το EIGE θεωρεί αυτόν τον ορισμό της ανθρωποκτονίας από πρόθεση από σύντροφο ή συγγενή ως τον πλησιέστερο στη γυναικοκτονία. Στην ανάλυσή μας συμπεριλάβαμε μόνο τα δεδομένα για τα οποία ήμασταν βέβαιοι ότι είναι σύμφωνα με τα πρότυπα του EIGE.

Ετσι, μετρώντας τις γυναικοκτονίες βάσει των στοιχείων που αναλύθηκαν στα πρότυπα του EIGE, εκτιμάται πως τα θύματα είναι τουλάχιστον 4.221 στην Ευρώπη μεταξύ 2012-2022 (δεν προκύπτουν συγκρίσιμα δεδομένα για Βέλγιο, Βουλγαρία, Δανία, Ιρλανδία, Πολωνία και Ρουμανία, ενώ δεν διαθέτουν όλες οι χώρες στοιχεία για κάθε έτος).

Από τον παραπάνω αριθμό προκύπτουν αν μη τι άλλο ενδείξεις υποκαταγραφής των γυναικοκτονιών από τις αστυνομικές αρχές. Κι αυτό γιατί οι στατιστικές της Eurostat δείχνουν πως στην Ευρώπη, σε σύνολο 27 κρατών, καταγράφονται 14143 ανθρωποκτονίες γυναικών από πρόθεση την ίδια δεκαετία (ασχέτως δράστη). Από αυτές, βάσει διαθέσιμων δεδομένων που αναλύσαμε (για 19 χώρες) τουλάχιστον 6806 αποτελούν ανθρωποκτονίες από πρόθεση γυναικών από νυν/πρώην συντρόφους (4334) και συγγενείς (2472). Αντιλαμβάνεται κανείς ότι εάν υπάρξει μεγαλύτερη σπουδή στη συλλογή δεδομένων και τη σωστή καταγραφή της σχέσης θύματος-δράστη από το σύνολο των αστυνομικών αρχών, τότε ο αριθμός των γυναικοκτονιών που θα προκύψει μπορεί να αποδειχθεί πραγματικά δυσθεώρητος. 

Ο ορισμός της Γυναικοκτονίας

Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων υιοθετεί για τον ορισμό της Γυναικοκτονίας τον όρο της «δολοφονίας μιας γυναίκας από έναν σύντροφο και τον θάνατο μιας γυναίκας ως αποτέλεσμα μιας πρακτικής που βλάπτει τις γυναίκες» και κατατάσσει τα εγκλήματα που πληρούν αυτά τα χαρακτηριστικά στον «δείκτη 9» που μετρά τις γυναίκες θύματα γυναικοκτονίας ηλικίας 18 ετών και άνω. Καθώς στην Ελλάδα δεν υφίσταται ξεχωριστή διάταξη νόμου για την ποινική δίωξη του εγκλήματος της γυναικοκτονίας, η αποτύπωση της διάστασης του φαινομένου στη χώρα γίνεται μέσω της συγκέντρωσης του συνολικού αριθμού των γυναικών θυμάτων ανθρωποκτονίας με πρόθεση (ά.299 ΠΚ), ενώ η σχέση τους με τον δράστη προκύπτει σε συνδυασμό με τον νόμο για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας (Ν. 3500/2006).

Δύο γυναικοκτονίες τον μήνα στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα πλέον επικαιροποιημένα στοιχεία που ζητήσαμε από την ΕΛ.ΑΣ ο αριθμός των γυναικών θυμάτων ανθρωποκτονιών από άνδρες συντρόφους το 2024 ήταν μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου ήδη πέντε.

Με βάση τα πιο πρόσφατα δημοσιοποιημένα στοιχεία γυναικοκτονιών για το 2022 (EIGE και εθνικές αρχές), η Ελλάδα σημείωσε αύξηση 4,3% σε σχέση με το 2021, από 23 σε 24 θύματα, επιβεβαιώνοντας ότι τουλάχιστον 2 γυναίκες τον μήνα έχασαν τη ζωή τους από κάποιον στο συντροφικό ή ενδοοικογενειακό τους περιβάλλον. Σημαντική αύξηση παρουσίασε και η Γερμανία (22%). Η Γαλλία και η Ιταλία είχαν μεν μείωση κατά 3,3% και 12,9% αντίστοιχα σε σχέση με το 2021, ωστόσο εξακολουθούν να έχουν σημαντικά υψηλό αριθμό γυναικών θυμάτων γυναικοκτονίας (118 και 61 θύματα αντίστοιχα το 2022). Από την άλλη πλευρά, η Σλοβακία και η Κύπρος -που παραμένει η μόνη χώρα της ΕΕ όπου η γυναικοκτονία αναγνωρίζεται από το 2022 ως ιδιώνυμο έγκλημα- παρουσίασαν μεγάλη μείωση κατά 50% και 60% αντίστοιχα.  

Από τα στοιχεία που συγκεντρώσαμε για το 2021 στη βάση της Eurostat για τις ανθρωποκτονίες με πρόθεση γυναικών από άνδρες συντρόφους, προκύπτει πως η Ελλάδα σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση (200%) το 2021 σε σύγκριση με το 2020 και 4,3% το 2022 από το 2021.  Οι άλλες 4 τέσσερις χώρες που σημείωσαν αύξηση το 2021 ήταν η Λιθουανία ( 83,3%), η Σουηδία (15,4%), η Ιταλία (4,5%) και η Γαλλία (4,3%).

Όσον αφορά τις υψηλότερες αυξήσεις για τη δεκαετία 2012-2022, τα στοιχεία που αναλύθηκαν από τα πρότυπα του EIGE δείχνουν ότι η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη αύξηση στις γυναικοκτονίες το 2021 με αύξηση 155,6% σε 23 γυναικοκτονίες έναντι 9 το 2020 (σημείωση: στην περσινή έκθεση ο αριθμός των θυμάτων για το 2020 είχε εκτιμηθεί από την Αστυνομία σε 8). Ο δεύτερος υψηλότερος αριθμός εμφανίζεται στη Σουηδία, η οποία σημείωσε αύξηση 120% το 2018 (22 γυναικοκτονίες) σε σύγκριση με το 2017 (10), ενώ ακολουθούν η Σλοβακία με αύξηση 66,7% το 2020 και η Κροατία με 28,6% σε σύγκριση με το 2019.

Με βάση τα πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία για το 2021, ο μέσος ευρωπαϊκός αριθμός των γυναικοκτονιών από ερωτικούς συντρόφους (EIGE) ανά 100.000 γυναίκες (με βάση τις 10 χώρες που παρείχαν στοιχεία) είναι 0,39, αριθμός που αντιστοιχεί σε σχεδόν 4 γυναίκες ανά εκατομμύριο. Με βάση τη Eurostat, ο μέσος αριθμός των ανθρωποκτονιών γυναικών από πρόθεση από ερωτικό σύντροφο για το 2021 για τις ίδιες ακριβώς χώρες με το EIGE είναι 2,4 ανά 100.000 γυναίκες, αριθμός που είναι χαμηλότερος από τα επίσημα στοιχεία που συλλέξαμε από τις εθνικές αρχές για τις χώρες αυτές, γεγονός που θα μπορούσε να κρύβει ότι οι γυναικοκτονίες δεν αναφέρονται σωστά στη Eurostat.

Το 2021 και το 2022 συνολικά 735 γυναίκες δολοφονήθηκαν από τον σύντροφό τους.

Ευρύτερα, το έτος με τις περισσότερες ανθρωποκτονίες γυναικών από τον σύντροφό τους ήταν το 2017, με συνολικά 566 γυναίκες (πρότυπα EIGE), δηλαδή ποσοστιαία μεταβολή 1,6% από την προηγούμενη χρονιά.  Την ίδια χρονιά σημειώθηκε επίσης ο μεγαλύτερος αριθμός (785) ανθρωποκτονιών γυναικών από πρόθεση (Eurostat) από άνδρα μέλος της οικογένειας και σύντροφο, αλλά και ο μεγαλύτερος αριθμός ανθρωποκτονιών γυναικών από πρόθεση από σύντροφο (511). Ο υψηλός αριθμός καταγεγραμμένων γυναικοκτονιών θα μπορούσε ίσως να εξηγηθεί από τη βελτίωση της συλλογής δεδομένων εκ μέρους των αστυνομικών αρχών ή θα μπορούσε να αναδείξει ένα μεγαλύτερο πρόβλημα για το 2017, δεδομένου ότι τα προηγούμενα έτη καταγράφηκε σταθερή αύξηση των ανθρωποκτονιών τόσο στο EIGE όσο και στα στοιχεία της EUROSTAT.

Οι ανεπίσημες πηγές καταγράφουν καλύτερα

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι συμμετέχουσες ομάδες συνέλεξαν επίσης στοιχεία από ανεπίσημες πηγές, (ΜΚΟ, συλλογικότητες, Παρατηρητήρια για την καταγραφή των γυναικοκτονιών κα) με στόχο τον έλεγχο της υποκαταγραφής της βίας κατά των γυναικών.

 

 

Για το 2020 και το 2021 προκύπτει ότι ο ανεπίσημος αριθμός γυναικοκτονιών που κατέγραψε το Ελληνικό Τμήμα του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Γυναικοκτονιών ήταν υψηλότερος στην Ελλάδα από τον επίσημο αριθμό κατά 2,1 φορές το 2020 (19 έναντι 9 θυμάτων), 1,34 φορές το 2021 (31 έναντι 23) και 1 το 2022 (25 έναντι 24).

Με την καταγραφή αυτή αποκτούμε εικόνα και για χώρες όπως το Βέλγιο που δεν εμφανίζει πρόσφατα στοιχεία στη Eurostat ή την Eige, αλλά καταγράφει 101 γυναικοκτονίες από το 2020 ως το 2023 (πηγή: “Stop Feminicide Belgie”). Σημαντικά υψηλότερους αριθμούς γυναικοκτονιών συγκριτικά με τις επίσημες πηγές καταγράφουν για τα τελευταία χρόνια οι ανεπίσημες πηγές στην Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία. 

Εκτόξευση της βίας όλων των μορφών κατά των γυναικών στην Ελλάδα

Οι γυναικοκτονίες αποτελούν συχνά το τελευταίο και μη αναστρέψιμο στάδιο μιας πορείας κλιμάκωσης της βίας από την πλευρά των θυτών προς το θύμα τους, όπως έδειξε και η πρόσφατη περίπτωση στη Σαλαμίνα. Στο πλαίσιο της έρευνας δεδομένων αναλύσαμε και άλλους δείκτες σχετικά με τη σωματική, ψυχολογική, οικονομική και σεξουαλική βία προκειμένου να αναδειχθεί η διακύμανση που είχε τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των γυναικών θυμάτων κάθε μορφής βίας.

Σε ό,τι αφορά τη σωματική και σεξουαλική βία, στην Ελλάδα η περίοδος της πανδημίας χαρακτηρίστηκε από την τρομακτική αύξηση (110,2%) στα θύματα σωματικής βίας το 2020 (3609 γυναίκες) και 70,9% το 2021 (6166 γυναίκες), ενώ τα θύματα σεξουαλικής βίας είχαν αυξηθεί στην ίδια διετία από 69 σε 147. Η εξέλιξη του φαινομένου είναι αποκαρδιωτική για το 2022, όπου καταγράφεται αύξηση σωματικής βίας κατά  20,5% με 7430 θύματα και εκτόξευση της σεξουαλικής βίας (268,7%) με 542 γυναίκες θύματα. Αντίθετα η Κύπρος, την χρονιά κατά την οποία κύρωσε νομικά τη γυναικοκτονία, παρουσίασε μείωση στα περιστατικά σωματικής βίας κατά 9% με 1752 θύματα από 1925 το 2021, όταν είχε σημειώσει αύξηση 78.9% σε σχέση με το 2020 (1076 θύματα).

Η Ελλάδα το 2021 και το 2020 ήταν, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, η χώρα με τη μεγαλύτερη αύξηση της ψυχολογικής βίας: 108,4% και 104,6% αντίστοιχα. Η τάση αυτή συνεχίστηκε και το 2022, όπου σημειώθηκε αύξηση 28%. Στην ψυχολογική βία το 2022 η Σλοβακία σημείωσε αύξηση 4,1%, ενώ η Ιταλία και η Κύπρος κατέγραψαν μείωση 0,3% και 5,2% αντίστοιχα. Tο EIGE έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει τη σημαντική αύξηση της ψυχολογικής βίας κατά τη διάρκεια και μετά την πανδημία.

«Τα συστήματα συλλογής δεδομένων στα κράτη-μέλη παραμένουν πολύ ετερογενή, καθώς βασίζονται σε εθνικές στατιστικές εγκληματικότητας ή άλλες διοικητικές πηγές δεδομένων για τις ανθρωποκτονίες ή ακόμα στην ανάλυση των μέσων ενημέρωσης από μη κυβερνητικές οργανώσεις. Ως εκ τούτου, τα δεδομένα δεν είναι συγκρίσιμα», εξηγεί στο MIIR η Κριστίνα Φάμπρε Ροσέλ, επικεφαλής του Τμήματος Έμφυλης Βίας στο EIGE και προσθέτει ότι υπάρχει και ο κρίσιμος παράγοντας της υποκαταγραφής των εγκλημάτων. Το γεγονός αυτό καθιστά προβληματική την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και τη χάραξη πολιτικών που να ενισχύουν την ισότητα των φύλων. Ενδεικτική είναι η εικόνα του Δείκτη Ισότητας Φύλων για το 2023, στον οποίο είναι ουραγοί κράτη όπως η Ελλάδα, η Σλοβακία, η Τσεχία, η Ουγγαρία και η Ρουμανία που καταγράφουν πρόβλημα αντιμετώπισης της βίας κατά των γυναικών.

Οικονομική βία: Σχεδόν «αόρατη» στην Ελλάδα

Σε ό,τι αφορά την οικονομική βία κατά των γυναικών στην Ευρώπη (πρόκειται για τον ασφυκτικό οικονομικό έλεγχο ή την οικονομική αφαίμαξη που μπορεί ένας άνδρας να ασκήσει προς τη νυν/πρώην σύντροφό του), σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία (2019-2022), έχουμε τέσσερις χώρες με μείωση της οικονομικής βίας. (Σερβία, Γερμανία, Κροατία, Σλοβακία). Η Ελλάδα δεν είχε καθόλου διαθέσιμα στοιχεία πριν από το 2021.  Το 2022 καταγράφηκαν για πρώτη φορά στη χώρα μας 1626 γυναίκες θύματα οικονομικής βίας.

Επιπλέον, όπως προέκυψε από την έρευνα, υπάρχει αξιοσημείωτη πανευρωπαϊκή αύξηση της έκκλησης για βοήθεια από θύματα ενδοοικογενειακής βίας ή τρίτα πρόσωπα προς τις εθνικές γραμμές στήριξης, όπως η “Γραμμή SOS 15900” στην Ελλάδα. Για το 2022 οι μεγαλύτερες αυξήσεις εντοπίζονται στην Ισπανία (21,51%), την Ελλάδα (17,28%) και την Ιρλανδία (19,66%). Ωστόσο το 2023 στην Ελλάδα αντίθετα από άλλες χώρες παρατηρήθηκε μείωση (-21,62%), χωρίς να γνωρίζουμε αν αυτό σχετίζεται με λιγότερα περιστατικά βίας ή με τάση αποφυγής της έκκλησης για βοήθεια από την πλευρά των γυναικών. 

Ανοχύρωτες μπροστά στους βιασμούς και τις σεξουαλικές επιθέσεις

Το πεδίο που αποκαλύπτει περισσότερο τη δεινή θέση στην οποία βρίσκονται οι γυναίκες στην Ευρώπη, αλλά και αυτό που προκαλεί και τις μεγαλύτερες πολιτικές εντάσεις, είναι αυτό των βιασμών. Στην Ελλάδα οι βιασμοί αυξήθηκαν κατά 34,1% το 2022 (από 226 σε 303 γυναίκες) και 79,4% το 2021. Στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ για το 2023 δείχνουν παγίωση του υψηλού αριθμού θυμάτων (294 γυναίκες).

Σημαντική αύξηση στους βιασμούς κατέγραψε το 2022 η Ισπανία (140,7%), ενώ μεγάλη αύξηση είχε και τα δύο έτη η Τσεχία (25,9% το 2021, 11,1% το 2022). Το 2022 σημείωσαν αύξηση στους βιασμούς και η Σλοβακία (7,5%), η Κροατία (11,3%), η Κύπρος (5,6%), η Ιρλανδία (3,2%) και η Ρουμανία (2%). 

Τα συγκεντρωμένα δεδομένα στη βάση της Eurostat δείχνουν ότι το 2021 ήταν η χρονιά με τον υψηλότερο αριθμό βιασμών στην Ευρώπη – συνολικά  61.059 και αύξηση σε 17 από τα κράτη-μέλη, επιβεβαιώνοντας τα ευρήματα της περσινής έρευνας του MIIR για αύξηση της βίας κατά των γυναικών με το τέλος της πανδημίας. Ο αριθμός πιθανότατα είναι υψηλότερος, καθώς θεωρείται έγκλημα που υποκαταγράφεται συστηματικά από τις αστυνομικές αρχές, ενώ υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στον ορισμό του βιασμού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Ουγγαρία όπου η αλλαγή νομοθεσίας πλέον συμπεριλαμβάνει τον βιασμό στο έγκλημα της σεξουαλικής επίθεσης, χωρίς να διαχωρίζει μεταξύ των θυμάτων. Μεταξύ των χωρών που έχουν σταθερά υψηλό αριθμό βιασμών ανά 100.000 γυναικών μεταξύ 2012-2022 είναι η Σουηδία, η Γαλλία, η Δανία, η Φινλανδία και η Αυστρία. Για το 2022 στην Ευρώπη ο μέσος αριθμός γυναικών θυμάτων βιασμού ανά 100.000 γυναίκες είναι σχεδόν 12.

Εκτός από την έκταση του φαινομένου, αναλύσαμε επίσης την εξέλιξη της ποινικής μεταχείρισης των ανδρών δραστών βιασμών και σεξουαλικών επιθέσεων κατά γυναικών κατά την πάροδο του χρόνου.

Όσον αφορά τον βιασμό, υπολογίζοντας τη διάμεση ποσοστιαία μεταβολή του αριθμού των γυναικών θυμάτων βιασμού και του αριθμού των δραστών που διώκονται για βιασμό, μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι οι αυξήσεις ή οι μειώσεις τείνουν να ακολουθούν η μία την άλλη. Η Σερβία έχει μια διάμεση μεταβολή της τάξης του -4,7% για τους δράστες που διώκονται για βιασμό και μια διάμεση μεταβολή της τάξης του 6,9% για τα θύματα βιασμού. Η Φινλανδία είχε διάμεση μεταβολή 8,4% στον αριθμό των θυμάτων βιασμού και διάμεση μεταβολή -2,2% στον αριθμό των δραστών που διώκονται για βιασμό. Και οι δύο χώρες έχουν μικρότερη διαφορά στη διάμεση ποσοστιαία μεταβολή όταν πρόκειται για βιασμούς από ό,τι για σεξουαλικές επιθέσεις.

Ο βιασμός ως πεδίο αντιπαράθεσης

Το ζήτημα του βιασμού έχει διχάσει σημαντικά την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως έδειξε η πρόσφατη διαπραγμάτευση για την επίτευξη συμφωνίας πάνω στη νέα Οδηγία της ΕΕ για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας που προτάθηκε πριν από δύο χρόνια.

Στις 6 Φεβρουαρίου 2024 επετεύχθη εντέλει προσωρινή συμφωνία μεταξύ Ευρωκοινοβουλίου και Ευρ. Συμβουλίου, η οποία περιλαμβάνει ελάχιστους κανόνες για την προστασία των γυναικών θυμάτων βίας, την ποινικοποίηση ορισμένων μορφών έμφυλης βίας, την καλύτερη πρόσβαση στη δικαιοσύνη, τη βία στο διαδίκτυο και την ενίσχυση της συλλογής δεδομένων από τις αρχές.  Ωστόσο δεν επετεύχθη η υιοθέτηση ενός επίμαχου άρθρου για τον βιασμό (άρθρο 5), που προέβλεπε ότι κάθε σεξουαλική πράξη χωρίς συναίνεση συνιστά ποινικό αδίκημα. 

Πατριαρχία

«Υπήρξε μεγάλη αντίσταση από αρκετά κράτη μέλη σε αυτό, παρόλο που ο βιασμός είναι η πιο διαδεδομένη και σοβαρή μορφή βίας με βάση το φύλο. Η έννοια του βιασμού συζητείται έντονα λόγω των βαθιά ριζωμένων πατριαρχικών προτύπων στην κοινωνία. Είναι πρόκληση να επιτευχθεί μια συμφωνία που να ορίζει το σεξ χωρίς συναίνεση ως βιασμό, όπως περιγράφεται στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Αναμένουμε από την Κομισιόν να εισάγει σταδιακά νέα νομοθεσία για τον βιασμό», μας εξηγεί η Σουηδή ευρωβουλευτής Έβιν Ιντσίρ (S&D), μία εκ των εισηγητριών για θέματα έμφυλης βίας στην Επιτροπή LIBE του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία εργάστηκε πάνω στις διαπραγματεύσεις.

Η ακροδεξιά απειλεί (και) τις γυναίκες

Η ευρωβουλευτής Ιντσίρ προσθέτει πως «η σημασία της συμφωνίας που επετεύχθη υπογραμμίζεται περαιτέρω από την απειλή μιας ακροδεξιάς έξαρσης στην ΕΕ, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη για τέτοια προστατευτικά μέτρα. Αν και μπορεί να μην ικανοποιεί όλες τις προσδοκίες μας, η Οδηγία αυτή θέτει ένα θεμελιώδες πρότυπο και χρησιμεύει ως σημείο εκκίνησης για την πρόοδο, ενισχύοντας τη δέσμευση να μην υπάρξει ποτέ οπισθοδρόμηση σε αυτές τις κρίσιμες εξελίξεις».

Την ανησυχία της για το πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον που διαμορφώνεται στην Ευρώπη σε σχέση με την ενίσχυση της βίας κατά των γυναικών εκφράζει και η Κριστίνα Φάμπρε Ροσέλ, επικεφαλής του Τμήματος Έμφυλης Βίας στο EIGE. «Δύο χρόνια μετά την πανδημία, δεν ξέρουμε αν αυξάνονται οι ακραίες μορφές βίας κατά των γυναικών πια μόνο εξαιτίας των ασφυκτικών συνθηκών της πανδημίας ή αν οφείλονται στην αύξηση των ακροδεξιών κινημάτων και του αντιφυλετικού αφηγήματος. Πρέπει να το ερευνήσουμε, για μένα οι βιασμοί είναι φλέγον ζήτημα που απαιτεί την προσοχή μας. Πρωτίστως πρέπει να εργαστούμε προς την πρόληψη της βίας».

Η χαμένη ευκαιρία στην Ελλάδα

Η Οδηγία αναμένεται να ψηφιστεί επίσημα από το Ευρωκοινοβούλιο και το Συμβούλιο και να τεθεί σε ισχύ το προσεχές διάστημα. Έπειτα τα κράτη μέλη θα έχουν τρία έτη για να την εφαρμόσουν. Στην Ελλάδα το κομμάτι της πρόληψης και αντιμετώπισης ευρύτερα της ενδοοικογενειακής βίας κατά των γυναικών επιχείρησε να ρυθμίσει το πρόσφατο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που ψηφίστηκε με ταχείες διαδικασίες, ρίχνοντας το βάρος του στην αυστηροποίηση ποινών για ενδοοικογενειακή βία.

Σημαντικές οργανώσεις και συλλογικότητες (Κέντρο Διοτίμα, Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας, Το Μωβ, κ.ά.)  κατήγγειλαν πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου ότι δεν ελήφθησαν υπόψη οι παρατηρήσεις τους στη διαβούλευση. Κυρίως όμως, κατήγγειλαν την εισαγωγή τροποποιήσεων στο σχέδιο νόμου οι οποίες δεν έλαβαν υπόψη τις κατεπείγουσες συστάσεις της Επιτροπής GREVIO (της Ανεξάρτητης Αρχής που παρακολουθεί την εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης του Συμβουλίου της Ευρώπης) προς την ελληνική κυβέρνηση, όπως αποτυπώνονται στην πρώτη έκθεση αξιολόγησης που παραδόθηκε στις ελληνικές αρχές τον περασμένο Νοέμβριο.

Μεταξύ των συστάσεων της GREVIO είναι η ανάγκη οι ελληνικές αρχές:

  • να ενισχύσουν σημαντικά τον συντονισμό της ανταπόκρισης στις ανάγκες των γυναικών θυμάτων όλων των μορφών βίας.
  • να υποστηρίξουν και να αναπτύξουν περαιτέρω το δίκτυο εξειδικευμένων υπηρεσιών υποστήριξης και να αντιμετωπίσουν επαρκώς τις ανάγκες όλων των γυναικών θυμάτων όλων των μορφών βίας. 
  • να επεκτείνουν τον αριθμό και τη δυναμικότητα των καταφυγίων για τις γυναίκες θύματα βίας σε όλη τη χώρα – αυτή τη στιγμή λειτουργούν μόνο 20 καταφύγια για γυναίκες-θύματα βίας, συνολικής χωρητικότητας περίπου 450 ατομικών κλινών.
  • να διασφαλιστεί ότι η διαμονή είναι διαθέσιμη σε γυναίκες σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
  • να διασφαλίσουν ότι οι γυναίκες θύματα βίας έχουν επαρκή πρόσβαση σε κοινωνικές υπηρεσίες που καλύπτουν τις ανάγκες τους και διευκολύνουν την ανάκαμψή τους από τη βία.
  • να προχωρήσουν με τη δημιουργία κέντρων κρίσης βιασμού ή/και κέντρων παραπομπής για τη σεξουαλική βία που παρέχουν άμεση ιατρική περίθαλψη, υποστήριξη για την αντιμετώπιση του τραύματος, ιατροδικαστικές εξετάσεις και άμεση, βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ψυχολογική βοήθεια.

Η δρ Κική Πετρουλάκη, ψυχολόγος και πρόεδρος του Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά της Βίας, εξηγεί ότι εκτός από τα σημαντικά κενά στην προστασία των θυμάτων κακοποίησης, στο νομοσχέδιο δεν διασαφηνίζεται στον ορισμό του βιασμού η έννοια της συναίνεσης και δεν προκύπτει ότι οποιαδήποτε σεξουαλική πράξη ή συμπεριφορά θα πρέπει να είναι προϊόν ελεύθερης βούλησης. Έτσι ασελγείς πράξεις μπορεί να δικάζονται ως πλημμελήματα.

Στο νέο νόμο δεν υπάρχει επίσης πρόβλεψη για την επιτάχυνση των διαδικασιών και την κατά προτεραιότητα εκδίκαση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, παρότι από τον Νοέμβριο του 2021 με εγκύκλιο του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα, καλούνταν οι εισαγγελείς να κινούν τις διαδικασίες στο πλαίσιο του αυτοφώρου για τη σύλληψη των δραστών εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας και οι συναφείς ποινικές υποθέσεις να εκδικάζονται κατά προτεραιότητα. Μάλιστα η εγκύκλιος έκανε τότε πρώτη φορά ρητή αναφορά στον όρο «γυναικοκτονία», ενώ ζητούσε να υποστηρίζονται τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας στην καταγγελία της βίαιης σε βάρος τους συμπεριφοράς (όπως όριζε ο Ν. 3500/2006).

Ατιμωρησία

Βάσει της ανάλυσης που πραγματοποιήσαμε,  η Ελλάδα παρουσιάζει ένα εξαιρετικά χαμηλό και δυσανάλογο ποσοστό καταδικαστικών αποφάσεων σε βάρος δραστών ενδοοικογενειακής βίας σε σχέση με τις ποινικές διώξεις. Το 2017 είχαμε  ποσοστό καταδικών μόλις κατά 2,9%, το 2018 μόλις 2% και το 2019, 1,9%. Το 2021 το ποσοστό αυξήθηκε στο 3,2%. Αυτό σημαίνει ότι μόλις 3 στους 100 που διώκονται ποινικά, καταδικάζονται σε ποινή φυλάκισης. Οι ελληνικές αρχές δεν προσέφεραν στοιχεία για το 2022.

 

 

 

 

Αναλύοντας στοιχεία (EIGE) κατά μέσο όρο στη Λιθουανία η εκτίμηση είναι 21%, στην Κροατία 22,26% και στην Ισπανία 30%.  Στην Ισπανία παρατηρείται συνολικά σταθερή αύξηση του αριθμού των καταδικαστικών αποφάσεων κάθε χρόνο, με αύξηση 28,3% το 2015 σε σύγκριση με το 2014, 29,6% το 2016 σε σύγκριση με το 2015, 30,3% το 2017 σε σύγκριση με το 2016 και 31% το 2018 σε σύγκριση με το 2017. Η Κροατία εμφανίζει επίσης σχεδόν συνεχή αύξηση των καταδικαστικών αποφάσεων. Το 2015 είχε αύξηση 21,5% σε σύγκριση με το 2014 και έφτασε σε αύξηση 22,9% το 2018 σε σύγκριση με το 2017.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα απόλυτα νούμερα ενδεχομένως να μην αποτυπώνουν πλήρως την κατάσταση της χρονιάς αναφοράς και πως ενδεχομένως υπάρχουν ανωμαλίες στα δεδομένα. Για παράδειγμα, η καταγραφή ενός δράστη το 2020 δεν σημαίνει ότι το αδίκημα συντελέστηκε το 2020, και αντιστοίχως η φυλάκιση ενός δράστη το 2020 δεν σημαίνει ότι διέπραξε το αδίκημα την ίδια χρονιά. Για αυτόν τον λόγο, τα ποσοστά αυτά αποτελούν μια σχετική εκτίμηση της σχέσης μεταξύ διώξεων και φυλακίσεων δραστών εγκλημάτων βίας κατά γυναικών που καταγράφονται σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και θα πρέπει να ερμηνεύονται ως δείκτης μιας τάσης.

«Δεν νομίζω ότι θα έπρεπε οι εκδηλώσεις βίας κατά των γυναικών να είναι πλημμελήματα. Η  ποινικοποίηση είναι ένας τρόπος να αντιμετωπίσεις τη βία. Όμως η ποινικοποίηση χωρίς την πρόληψη δεν λειτουργεί. Δεν μπορούμε να βασιζόμαστε στην αυστηροποίηση των ποινών χωρίς μέτρα πρόληψης. Αυτό μπορεί να επιφέρει και αντίθετα αποτελέσματα, όπως την αύξηση του μίσους κατά των γυναικών. Δεν αλλάζουν συμπεριφορές έτσι, το βλέπουμε και με τις γυναικοκτονίες, όπου οι αυστηρές ποινές δεν αποτρέπουν τους άνδρες από το να σκοτώσουν γυναίκες», τονίζει η επικεφαλής του Τμήματος Έμφυλης Βίας στο EIGE, Φάμπρε Ροσέλ και προσθέτει ότι τα κράτη πρέπει να επενδύσουν στη διατομεακή συνεργασία των αρμόδιων αρχών.

Δευτερογενής θυματοποίηση

Σύμφωνα με τη δρ Πετρουλάκη, το κενό στην επικοινωνία μεταξύ των αρμόδιων φορέων αφήνει τις γυναίκες εντελώς απροστάτευτες και ευάλωτες στη δευτερογενή θυματοποίηση μέσα σε μια χρονοβόρο ποινική διαδικασία, η οποία, όπως επισημαίνει, δεν παρακολουθείται στην εξέλιξή της. «Ακόμη και περιοριστικοί όροι να έχουν διαταχθεί, ποιους τους επιτηρεί και τι συμβαίνει όταν αυτοί παραβιαστούν; Κανείς και τίποτα», δηλώνει. Αυτό με τη σειρά του επιτείνει το αίσθημα της ατιμωρησίας στους δράστες, που επαναλαμβάνουν και κλιμακώνουν το μοτίβο της βίας και, όπως φαίνεται από τα δεδομένα, φτάνουν ακόμη και στη γυναικοκτονία. 

Πρόκειται για την ίδια ατιμωρησία που όπλισε το χέρι του δολοφόνου της 43χρονης Γεωργίας τον περασμένο Δεκέμβριο στη Σαλαμίνα.

Μια από τις τελευταίες φωτογραφίες που ανέβασε η 43χρονη Γεωργία Πούτου στο facebook πριν από τη δολοφονία της.
Η μεθοδολογία της έρευνας

Σε συνέχεια από την περυσινή έρευνα για τον “Ακήρυχτο πόλεμο κατά των γυναικών” που εξέτασε την περίοδο της πανδημίας, το MIIR και οι συνεργάτες του στο EDJNet αναζήτησαν και πάλι πρωτογενή στοιχεία από αρμόδιες εθνικές αρχές ευρωπαϊκών κρατών για τα έτη 2014-2023, με στόχο την αποκρυστάλλωση της κατάστασης της έμφυλης βίας στην Ευρώπη, σε μια προσπάθεια να υπερβούν το κενό στη συγκέντρωση και δημοσίευση ενημερωμένων και συγκρίσιμων δεδομένων στον κρίσιμο αυτό τομέα, δεδομένου ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν έχουν δημοσιευθεί επίσημα στοιχεία που να αφορούν χρονολογίες μετά το 2018.

Η συλλογή δεδομένων πραγματοποιήθηκε στη βάση δύο πηγών: Η πρώτη είναι οι δείκτες του EIGE για την καταγραφή της συντροφικής βίας κατά γυναικών από άνδρες δράστες (Intimate Partner Violence), όπως περιλαμβάνονται στην έκθεση του 2021 για την Ισότητα των Φύλων, που περιλαμβάνει δεδομένα ως το 2018. Ως «συντροφική βία» το EIGE ορίζει κάθε πράξη φυσικής, σεξουαλικής, ψυχολογικής ή οικονομικής βίας που σημειώνεται μεταξύ πρώην ή νυν συζύγων/συντρόφων, ασχέτως του αν κατοικούν στο ίδιο σπίτι. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα αναζήτησαν και συνεισέφεραν επικαιροποιημένα δεδομένα στην υπάρχουσα βάση, που ελέγχθηκαν με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές του EIGE.

Ως δεύτερη πηγή και εργαλείο άτυπης «επαλήθευσης» των αποτελεσμάτων, χρησιμοποιήθηκαν οι βάσεις δεδομένων της Eurostat που παρέχουν στοιχεία ως το 2021 (και αυτά ελέγχθηκαν και επικαιροποιήθηκαν από τις δημοσιογραφικές ομάδες και για το 2022 όπου ήταν εφικτό) για τις ανθρωποκτονίες με πρόθεση (intentional homicides), αλλά και για βιασμούς και σεξουαλικές επιθέσεις, όπου ο δράστης είναι σύντροφος ή μέλος οικογένειας, καθώς και data για την ποινική μεταχείριση δραστών. Για την Ελλάδα πηγή δεδομένων αποτελεί η Γενική Γραμματεία Ισότητας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων που με τη σειρά της αντλεί στοιχεία από την Ελληνική Αστυνομία και το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Για πιο αξιόπιστα αποτελέσματα, εξαιτίας και των ελλιπών δεδομένων και διαφορετικών μεθόδων καταγραφής των γυναικοκτονιών από χώρα σε χώρα, επιλέχθηκε η σύγκριση όχι των απόλυτων αριθμών, αλλά της ποσοστιαίας μεταβολής γυναικοκτονιών από χρόνο σε χρόνο για τις χώρες που έχουν διαθέσιμα δεδομένα, καθώς και η αναγωγή των στοιχείων σε συγκρίσιμα ποσοστά ανά 100.000 πληθυσμού. Δείτε περισσότερα για τη μεθοδολογία της έρευνας δεδομένων στην ανάλυση του Θανάση Τρομπούκη στο iMEdD Lab, που πραγματοποίησε την ανάλυση και οπτικοποίηση δεδομένων το 2023.

Ταυτότητα έρευνας

Η διασυνοριακή έρευνα δεδομένων οργανώθηκε και συντονίστηκε από το Μεσογειακό Ινστιτούτο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας (MIIR.gr – Mediterranean Institute for Investigative Reporting) στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Δημοσιογραφίας Δεδομένων (EDJNet – European Data Journalism Network).

H ανάλυση & οπτικοποίηση των δεδομένων υλοποιήθηκε από την Κωνσταντίνα Μαλτεπιώτη. Τον έλεγχο ανάλυσης δεδομένων πραγματοποίησε η ομάδα του EUrologus. Την εικονογράφηση πραγματοποίησε η Λουίζα Καραγεωργίου.

Στην έρευνα που διεξήχθη από τον Νοέμβριο 2023 ως τον Μάρτιο 2024 συμμετείχαν συνολικά 15 μέλη του EDJNet: MIIR (Ελλάδα), El Confidencial (Ισπανία), Alternatives Economiques (Γαλλία), Le Soir (Βέλγιο), Divergente (Πορτογαλία), VoxEurop (Ιταλία, Βέλγιο), Pod črto (Σλοβενία), Noteworthy (Ιρλανδία), EUrologus/HVG (Ουγγαρία), Deník Referendum (Τσεχία), PressOne (Ρουμανία), Delfi (Λιθουανία), Dennik N (Σλοβακία), OBC Transeuropa (Κροατία) και BIQdata/Gazeta Wyborcza (Πολωνία).

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στις 8 Μαρτίου 2024 στo miir.gr και την Εφημερίδα των Συντακτών, καθώς και στην ιστοσελίδα και το δίκτυο των συνεργατών του EDJNet.

Δείτε εδώ το 1ο μέρος της περσινής έρευνας: Ο ακήρυχτος πόλεμος κατά των Γυναικών στην Ευρώπη

Δείτε εδώ το 2ο μέρος της περσινής έρευνας: Εγκλωβισμένες στον λαβύρινθο της ενδοοικογενειακής βίας

Δείτε εδώ το 3ο μέρος της περσινής έρευνας: Η συστημική αποτυχία πρόληψης των γυναικοκτονιών

Share This